Zeilen met een Drone?

Reserveer de 4e editie van 'Dronefotografie'

EllyD

New Member
Lid geworden
28 mrt 2022
Berichten
1
Waarderingsscore
0
Punten
1
Leeftijd
57
Locatie
Groningen
Hallo allemaal,

Mijn naam is Elly en ik ben benieuwd of hier piloten zijn die me een stapje verder kunnen helpen. Ik ben een enthousiaste zeiler en het lijkt me geweldig om vanuit de zeilboot Drone opnames van de boot te maken terwijl we aan het zeilen zijn. Dus nu verdiep ik me een beetje in het onderwerp Drones.
Jeetje, wat een nieuwe wereld voor mij met allerlei regelgeving en afkortingen etc. Het is niet even een Drone aanschaffen en gaan filmen.....
Ik probeer een stappenplannetje te maken, misschien dat je kunt aanvullen?
1. Drone kopen, welke is geschikt boven water? (haha geen enkele als je de drone te water laat....)
1a: welke camera?
1b: welke software?
2. Opleiding doen, welke certificaten moeten behaald worden om met een Drone te kunnen vliegen?
3. Mag er boven de Waddenzee gevlogen worden? (zie alleen maar rood op de kaart bij Godrone.....maar legenda is mij ook niet duidelijk)
4. Vergunning aanvragen? Welke? Stel ik wil vanuit Harlingen zeilen?
5. Nog meer waar ik op moet letten en op dit moment geen weet van heb?
6. Heb je ervaring met het opnemen van video's van (zeil)boten? Tell me!
Dankjewel alvast voor het beantwoorden van een of meerdere vragen.
Groetjes, Elly
 
1. Drone kopen, welke is geschikt boven water? (haha geen enkele als je de drone te water laat....)
Hoi Elly. Dat zijn een hoop vragen en ik trap maar af met vraag 1.
Er zijn meerdere factoren die de keus van een drone bepalen en daar is hier op het forum al vele malen over gesproken. Wellicht kun je via de zoekfunctie hier op snuffelen op het forum.
Wat ik wel met stelligheid kan zeggen is dat er wel drones zijn die tegen water kunnen.
 
  • Leuk
Waarderingen: EllyD en Ivy
Boven de Waddenzee vliegen ligt heel moeilijk. Ten eerste is het een Natura2000 gebied, en ten tweede wordt het tegenwoordig (op de Godrone-kaart) volledig als no-fly zone voor drones in de Open Categorie weergegeven (vanwege burgerluchtvaart die daar zou zijn).

Overigens zijn de kaarten op Rijksoverheid.nl daar niet eensluidend over: Volgens de PDOK-kaarten geldt dat voor slechts een deel van de Waddenzee, volgens de Godrone kaart geldt het vliegverbod voor de hele Waddenzee.

Een review van een waterproof drone:
 
Laatst bewerkt:
  • Leuk
Waarderingen: EllyD
Hallo Elly,
Afgezien van de regelgeving leg je de lat voor jezelf wel direct heel hoog. Ik ben zelf vanaf september vorig jaar begonnen met dronevliegen, en ik beschouw mezelf nog steeds als een beginner. Je zult heel veel moeten oefenen, en dat kun je beter eerst boven (wei)land doen. Vanaf een zeiljacht boven zee is echt wel iets voor gevorderden. (Bij zeilen heb je meestal veel wind nodig, bij drones is het prettiger als het niet te veel waait) Dus ik zou eerst een instapmodelletje kopen, lekker gaan oefenen boven land, en als je de smaak te pakken hebt eens gaan specialiseren boven water vanaf bewegende objecten. :)
 
  • Leuk
Waarderingen: EllyD
5. Nog meer waar ik op moet letten en op dit moment geen weet van heb?
Let er op dat de meeste drones hun home positie bepalen waar ze aangezet worden. Dat beschouwen ze dan als "safe haven" om naar terug te keren als ze het even niet meer weten (signaal verbroken, bijvoorbeeld) of als je zelf op de "return to home" knop drukt omdat je het zelf even niet meer weet.
Best een handige feature, als je een heel nauwkeurig GPS signaal hebt en je bovendien niet wegvaart van je home positie... Anders landt ie gewoon in het water...