RAW bestanden Smartcontroller

Velko

Member
Lid geworden
12 apr 2020
Berichten
46
Waarderingsscore
9
Punten
8
Leeftijd
38
Locatie
Cothen
Sinds een week eigenaar van een Mavic Pro 2 met een smartcontroller.
Gisteren wat vlieguurtjes gemaakt en ook gelijk wat foto's geschoten.

Ik had ingesteld dat de foto's als RAW zouden worden gemaakt.
Eenmaal thuis de SD kaart in de laptop geschoven, maar de foto's waren alleen als Cashe terug te vinden.
Ook nergens de RAW bestanden (ook niet als .DNG) te vinden.
Na wat zoeken kwam ik ze alleen tegen als ik in de DJI 4 app zat met de drone aan en in de 'quick view' keek (dat play pijltje rechtsonderaan het scherm).
Ook stond er 'RAW' onderop de foto.
Ik wilde die foto's downloaden op de SD kaart, maar...voor geen mogelijkheid dat ik die foto's kon downloaden.

Iemand die weet hoe ik de RAW bestanden van de smartcontroller af kan krijgen?
 
Laatst bewerkt:

Dennis Mengerink

Well-Known Member
Lid geworden
3 feb 2018
Berichten
718
Waarderingsscore
257
Punten
63
Leeftijd
49
Locatie
Hengelo(Ov)
Sinds een week eigenaar van een Mavic Pro 2 met een smartcontroller.
Gisteren wat vlieguurtjes gemaakt en ook gelijk wat foto's geschoten.

Ik had ingesteld dat de foto's als RAW zouden worden gemaakt.
Eenmaal thuis de SD kaart in de laptop geschoven, maar de foto's waren alleen als Cashe terug te vinden.
Ook nergens de RAW bestanden (ook niet als .DNG) te vinden.
Na wat zoeken kwam ik ze alleen tegen als ik in de DJI 4 app zat met de drone aan en in de 'quick view' keek (dat play pijltje rechtsonderaan het scherm).
Ook stond er 'RAW' onderop de foto.
Ik wilde die foto's downloaden op de SD kaart, maar...voor geen mogelijkheid dat ik die foto's kon downloaden.

Iemand die weet hoe ik de RAW bestanden van de smartcontroller af kan krijgen?
Het zou kunnen dat je jouw map-instellingen op de laptop niet goed hebt staan. Oftewel de laptop laat alleen maar bestanden zien waar hij mee zou kunnen werken. Heb dit ooit gehad met de RAW-foto's van mijn Nikon. Heb zelf geen windows, maar klik eens op de instellingen van het kaartje van de 'Verkenner' van de laptop.
 

Velko

Member
Lid geworden
12 apr 2020
Berichten
46
Waarderingsscore
9
Punten
8
Leeftijd
38
Locatie
Cothen
Het zou kunnen dat je jouw map-instellingen op de laptop niet goed hebt staan. Oftewel de laptop laat alleen maar bestanden zien waar hij mee zou kunnen werken. Heb dit ooit gehad met de RAW-foto's van mijn Nikon. Heb zelf geen windows, maar klik eens op de instellingen van het kaartje van de 'Verkenner' van de laptop.
Bedankt voor je reactie.
Heb inderdaad iets moeten downloaden voor de laptop.
Kan dat nog niet uitproberen omdat de RAW bestanden nog steeds alleen op de smartcontroller staan en ze er voor geen mogelijkheid af kan krijgen.
 

Paul Habets

New Member
Lid geworden
11 dec 2016
Berichten
17
Waarderingsscore
4
Punten
3
Leeftijd
71
Locatie
Heerlen
Website
www.drone.paulhabets.nl
Waarom in RAW een foto is hier al gauw 25mb gebruik jpg of PNG kleiner en toch goed te bewerken.
Sinds een week eigenaar van een Mavic Pro 2 met een smartcontroller.
Gisteren wat vlieguurtjes gemaakt en ook gelijk wat foto's geschoten.

Ik had ingesteld dat de foto's als RAW zouden worden gemaakt.
Eenmaal thuis de SD kaart in de laptop geschoven, maar de foto's waren alleen als Cashe terug te vinden.
Ook nergens de RAW bestanden (ook niet als .DNG) te vinden.
Na wat zoeken kwam ik ze alleen tegen als ik in de DJI 4 app zat met de drone aan en in de 'quick view' keek (dat play pijltje rechtsonderaan het scherm).
Ook stond er 'RAW' onderop de foto.
Ik wilde die foto's downloaden op de SD kaart, maar...voor geen mogelijkheid dat ik die foto's kon downloaden.

Iemand die weet hoe ik de RAW bestanden van de smartcontroller af kan krijgen?
Verzonden met mijn 5026D en de Dronepilots.nl app
 

Sjakie

Well-Known Member
Lid geworden
11 sep 2016
Berichten
2.504
Waarderingsscore
783
Punten
113
Leeftijd
54
Locatie
Utrecht
Waarom in RAW een foto is hier al gauw 25mb gebruik jpg of PNG kleiner en toch goed te bewerken.
Omdat in een RAW bestand alle details per pixel beschikbaar zijn. In een JPG raakt er informatie verloren.
Als je b.v. een schaduwpartij lichter wilt maken is in een RAW alle informatie aanwezig en lukt deze bewerking. Bij een JPG kan de informatie in de schaduw (het is toch maar een donkere plek) zijn weggevallen in de compressie en zal de bewerking niet mogelijk zijn of een minder mooi resultaat hebben.
 
  • Leuk
Waarderingen: Paul Habets

Velko

Member
Lid geworden
12 apr 2020
Berichten
46
Waarderingsscore
9
Punten
8
Leeftijd
38
Locatie
Cothen
Waarom in RAW een foto is hier al gauw 25mb gebruik jpg of PNG kleiner en toch goed te bewerken.

Verzonden met mijn 5026D en de Dronepilots.nl app
Voor nu is JPEG voldoende, maar in de toekomst hoop ik toch wel eens opdrachten binnen te harken waarbij ik de foto's echt wil bewerken.
Wat Sjakie zegt, dan moet ik toch echt in de RAW komen.
Maar vooralsnog zitten ze nog steeds in mijn smartcontroller en krijg ik ze er met geen mogelijkheid uit.
 

WvdV

New Member
Lid geworden
9 mei 2020
Berichten
1
Waarderingsscore
0
Punten
1
Leeftijd
53
Locatie
Alkmaar
Voor nu is JPEG voldoende, maar in de toekomst hoop ik toch wel eens opdrachten binnen te harken waarbij ik de foto's echt wil bewerken.
Wat Sjakie zegt, dan moet ik toch echt in de RAW komen.
Maar vooralsnog zitten ze nog steeds in mijn smartcontroller en krijg ik ze er met geen mogelijkheid uit.
Heb je al een oplossing? Ik heb namelijk hetzelfde probleem. Ik heb t zo ingesteld dat ze op mn sdcard terecht moeten komen. Echter op de sdcard staan alleen de screenshots. jpg's van ongeveer 600KB. De RAW-files staan op de controller en daar kan ik niet bij.
 

Velko

Member
Lid geworden
12 apr 2020
Berichten
46
Waarderingsscore
9
Punten
8
Leeftijd
38
Locatie
Cothen
Heb je al een oplossing? Ik heb namelijk hetzelfde probleem. Ik heb t zo ingesteld dat ze op mn sdcard terecht moeten komen. Echter op de sdcard staan alleen de screenshots. jpg's van ongeveer 600KB. De RAW-files staan op de controller en daar kan ik niet bij.
Moet je heel eerlijk zeggen dat ik het even hen laten rusten. Wat ik wel ontdekt heb is dat ik sinds de SD kaart in de drone zelf heb geplaatst ipv de smartcontroller, de foto's echt als voorwaardige JPEG bestanden weggeschreven zijn. Dus misschien...als ik de foto's als RAW laat wegschrijven ze dan wel zichtbaar zijn op de SD kaart.
 

Dennis Mengerink

Well-Known Member
Lid geworden
3 feb 2018
Berichten
718
Waarderingsscore
257
Punten
63
Leeftijd
49
Locatie
Hengelo(Ov)
Denk dat het als volgt werkt bij vrijwel alle drones.
-Het SD-slot in de controller is ervoor om data te up, of downloaden van de controller (Denk aan updates/flightlogs).
-ALLE originele gemaakte foto's/video's/Raw-bestanden worden alléén op het kaartje van de drone weggeschreven.

Dus de bestanden op de controller zijn alleen maar voorvertoningen en heb je in principe niets aan voor verdere bewerking. Zorg dus dat je altijd een kaartje in de drone hebt!!!
 
  • Leuk
Waarderingen: Velko

rcee

Active Member
Lid geworden
27 jul 2019
Berichten
437
Waarderingsscore
108
Punten
43
Leeftijd
53
Locatie
Uithoorn
Het zou toch gewoon moeten kunnen werken:

Annotation 2020-05-10 131329.png
 

Dennis Mengerink

Well-Known Member
Lid geworden
3 feb 2018
Berichten
718
Waarderingsscore
257
Punten
63
Leeftijd
49
Locatie
Hengelo(Ov)
Het zou toch gewoon moeten kunnen werken:

Bekijk bijlage 1327
En zo is het antwoord compleet dacht ik;) Ik heb zelf geen Pro, maar een mini. En dan nu een 'domme' vraag, ik weet dat ze niet bestaan: Waarom zou je ze op de controller willen downloaden? Ik haal altijd mijn kaartje uit de drone en rechtstreeks in de PC/Mac.
 

Velko

Member
Lid geworden
12 apr 2020
Berichten
46
Waarderingsscore
9
Punten
8
Leeftijd
38
Locatie
Cothen
Denk dat het als volgt werkt bij vrijwel alle drones.
-Het SD-slot in de controller is ervoor om data te up, of downloaden van de controller (Denk aan updates/flightlogs).
-ALLE originele gemaakte foto's/video's/Raw-bestanden worden alléén op het kaartje van de drone weggeschreven.

Dus de bestanden op de controller zijn alleen maar voorvertoningen en heb je in principe niets aan voor verdere bewerking. Zorg dus dat je altijd een kaartje in de drone hebt!!!

That makes sense!
Begon al een vermoeden te krijgen toen ik de sd kaart in de drone had gedaan en naderhand ik de foto's veel gemakkelijker kon terug vinden toen ik de kaart in de laptop had gestopt.
Daarbij waren het ook volledige JPEG bestanden van rond de 10 MB (kreeg ik niet voor elkaar toen ik de kaart nog in de controller stopte)

Mijn rede om de kaart in de controller te stoppen was dat het mij veiliger leek. Zou ik de drone kwijtraken om wat voor rede dan ook, dan had ik de sd kaart tenminste nog wel.
 

Dennis Mengerink

Well-Known Member
Lid geworden
3 feb 2018
Berichten
718
Waarderingsscore
257
Punten
63
Leeftijd
49
Locatie
Hengelo(Ov)
That makes sense!
Begon al een vermoeden te krijgen toen ik de sd kaart in de drone had gedaan en naderhand ik de foto's veel gemakkelijker kon terug vinden toen ik de kaart in de laptop had gestopt.
Daarbij waren het ook volledige JPEG bestanden van rond de 10 MB (kreeg ik niet voor elkaar toen ik de kaart nog in de controller stopte)

Mijn rede om de kaart in de controller te stoppen was dat het mij veiliger leek. Zou ik de drone kwijtraken om wat voor rede dan ook, dan had ik de sd kaart tenminste nog wel.
Beeldmateriaal opslaan op de controller heeft inderdaad geen nut, het kaartje in de drone is goud waard zeg ik maar. De RAW bestanden staan daar ook op. Succes en als je vragen hebt, kom maar op!;)
 
  • Leuk
Waarderingen: Velko