hype of business?

Reserveer de 4e editie van 'Dronefotografie'

hotreneke

New Member
Lid geworden
29 aug 2017
Berichten
6
Waarderingsscore
1
Punten
3
Leeftijd
53
Locatie
Geleen
Website
www.limburgdrone.nl
Drone piloot. Met je Phantom foto's en video's maken. Lekker in de buitenlucht en s'avonds met fotobewerking aan de slag.
Met de ROC light regelgeving is die droom haalbaar. Lijkt me fantastisch om hiermee te beginnen naast mijn 40 uurs baan, om zo langzaam los te weken en zelfstandig te worden. De baan van de toekomst.; in elke podcast hoor je hem als voorbeeld langskomen. Fotografie, mapping, landbouw...

Maarrrrr, die dagdromen eindigen bij mij al snel in 'is allemaal hype, gras is groener, iedereen kan zo'n ding aanschaffen voor de prijs van een spiegelreflex camera, wordt moe van al die drone filmpjes op internet, etc'

Wat is jullie mening? En vooral, wat is jullie ervaring?
 
Deze Belg was positief vandaag op YouTube.

 
Ik ben fotograaf en sinds kort maak ik film. Sinds kort heb ik een drone. Ik gebruik de drone voor film zodat ik vanuit andere hoeken kan filmen. Niet enkel vanuit de lucht maar ook vanaf het water bijvoorbeeld. Full-time mijn geld verdienen met drone beelden lijkt mij ook geen klap aan.


Verzonden met mijn iPhone en de Dronepilots.nl app
 
Ik denk dat ik wel kan stellen dat ik redelijk veel ervaring heb hiermee. Ik ben in 2015 voor mezelf begonnen, heb dat jaar m'n RPA-L gehaald en het ROC-light aangevraagd. Maar ondanks dat ik redelijk zichtbaar ben (o.a. door het feit dat ik Dronewatch run en boeken heb geschreven over dronefotografie en -video) wordt ik zeker niet overspoeld voor aanvragen voor droneshots. Ik doe aardig wat klussen, begrijp me niet verkeerd, maar ik zou op dit moment niet kunnen leven van alleen het maken van drone-opnamen (dat is ook niet mijn ambitie trouwens, dus ik vind het prima zo).

Je hebt helemaal gelijk als het gaat om het feit dat drones steeds laagdrempeliger worden. Je ziet dan ook dat kleine videoproductieteams, trouwfotografen, en bedrijven die drones willen inzetten voor mapping/inspecties ervoor kiezen om gewoon zelf een drone aan te schaffen en de juiste papieren te halen. Alleen als je je onderscheidt van de rest (door bijzonder hoge kwaliteit af te leveren, middels extreem ontwikkelde skills en/of professionele apparatuur, of door je op één specifieke niche te richten) valt er brood te verdienen met een drone, en in veel gevallen dan ook nog alleen tijdens het lente- en zomerseizoen, want opdrachtgevers in de creatieve hoek zien toch graag dat de bomen groen zijn en de zon schijnt als er gefilmd wordt. En met alleen droneshots kom je er ook niet meer, dat heeft men nu wel gezien. Je producties moeten een logische mix zijn van opnamen, waarbij de drone een tool is, geen doel op zich.

Waar je verder last van hebt is het feit dat men vaak een 'handig neefje' met een drone (en zonder papieren) inschakelt voor droneshots. Dat is de meest gehoorde klacht in de dronesector, dat men lijdt onder de 'cowboys' die zonder kennis en papieren drone-diensten verlenen. Waar jij 'nee' moet zeggen omdat je ergens volgens de regels niet mag vliegen, zijn er tal van malafide aanbieders die 'ja' zeggen. Maar er is ook in de legale hoek veel concurrentie: er zijn inmiddels al redelijk wat ROC-light piloten. Je moest eens zien hoeveel reacties er komen op LinkedIn, als iemand vraagt of er ook een dronepiloot beschikbaar is voor een klus... Die wordt dan binnen de kortste keren overstelpt door reacties. Blijkbaar zijn al die mensen die reageren hard op zoek naar klussen.

Tot slot zul je gewoon je netwerk in orde moeten hebben, en/of je marketing moet van goed niveau zijn. Op Dronewatch plaats ik binnenkort een artikel, over hoe je als (zelfstandig) dronepiloot aan klussen kunt komen. De belangrijkste les is dat het werk niet vanzelf binnen komt vliegen, je moet elke dag werken aan je zichtbaarheid en zorgen dat je voet aan de grond krijgt bij bepaalde netwerken of opdrachtgevers. Eigenlijk lijkt de situatie steeds meer op die van de gewone fotografie: ook fotografen hebben het moeilijk, mede doordat tegenwoordig iedereen fotografeert (of denkt te kunnen fotograferen). Uit die hoek kun je dus ook veel leren.

Uiteindelijk zul je zelf moeten bepalen of je ervoor wilt gaan of niet. Ik heb nog geen moment spijt van het opzeggen van mijn baan, maar ik had op dat moment al wel een goed gelezen website over drones en hoefde dus niet vanaf nul te beginnen. Kijk of je naast droneshots ook andere diensten kunt aanbieden, en zorg dat je een backup hebt, wellicht in de vorm van een partner die nog voor inkomen kan zorgen, of wat financiële reserves op de bank. Als je het niet probeert zul je ook nooit weten of je kans had gemaakt.
 
  • Leuk
Waarderingen: PaulieWaulie
Ik kan me herinneren dat @Jeroen van Craaikamp hier ook wel eens heel uitgebreid over geschreven heeft, maar ik weet niet meer waar (op dit forum, ergens op facebook...). Jeroen, heb je een linkje?
 
Ik heb de Nederlandse drone wereld de afgelopen jaren gevolgd en heb mijn mening een aantal maal aangepast als we weer wat nieuws gebeurde of wat nieuws werd ingesteld. Op dit moment heb ik de volgende mening over Drones i.c.m. broodwinning:

Er zijn mensen die drones puur als gereedschap gebruiken in/voor hun werk, bijv. als vervanging om ergens op te moeten klimmen of er met een helicopter omheen te vliegen om de zaak vanaf boven te bekijken/scannen. Naarmate de drones beter/makkelijker bestuurbaar werden zijn er meer firma's mee bezig gegaan. Drones mogen echter -zelfs met de meest uitgebreide papieren- niet overal gebruikt worden. Het verbod om in/boven bewoonde gebieden te vliegen is het grootse beletsel waarom drones zakelijk nog niet op grote schaal in NL gebruikt worden. Met name de landbouw en de media wereld hebben nu zakelijk lol van drones.

Drone werk word steeds minder vaak uitbesteed door firma's, maar wordt steeds vaker door de medewerkers zelf gedaan. Bouwbedrijven/makelaars kopen zelf voor duizend euro een drone, sturen hun handigste medewerker naar ROC-Light training en schieten voortaan zelf plaatjes i.p.v. om regelmatig lucht foto's door drone-pro's te laten maken. Voor de meeste kiekjes uit de lucht (bijv. voor op een website) is dat ook voldoende.

Media bedrijven hebben hun camera mensen tegenwoordig van een drone en een ROC(-light) voorzien en zij maken de meeste luchtopnames nu ook gewoon zelf. Professionele foto/videografen hebben ondertussen geheid ook een prosumer drone in de achterbak liggen naast hun normale camera's.

Er lijken maar een dozijn Nederlandse firma's die gespecialiseerd zijn in het leveren van drone diensten en daar ook goed van kunnen leven. Ik vermoed dat zij 80% van het het uitbestede werk invullen. Dit, omdat de wereld eist dat je met een goede optische/infrarood lens aan komt zetten, waardoor de drone al snel een paar duizend euro kost. Nare bijkomstigheid: je moet de drone binnen 1 a 2 jaar afschrijven omdat de techniek snel voortschrijdt. Het is een beetje een kip-en-ei verhaal. Je moet veel verdienen om dure drones/camera's in 1 a 2 jaar af te kunnen schrijven en om genoeg te kunnen verdienen heb je dure drones/camera's nodig. Daar komt nog bij dat je OOK eerst naamsbekendheid en een goed trackrecord moet hebben voordat je stevige fee's kan vragen voor drone services. Je zal dus eerst een paar jaar moeten sappelen (en/of veel spaargeld moeten hebben) voordat je met de grote jongens mee mag doen.

Ik denk dat er honderden mensen met een ROC-Light een Phantom/Mavic in de rondte lopen die hoopten daar een firma van te kunnen maken. Ik hoop niet dat iemand het me kwalijk neemt maar ik geloof daar zelf niet (meer) in.

Stel dat je genoegen zou nemen met een modaal salaris dan moet je -na aftrek van alle kosten/afschrijvingen- 4.000 euro overhouden voor salaris, sociale lasten en premies. De kosten voor vervoer, drone, verzekeringen, marketing/advertenties, drukwerk, boekhouder, e.d. bedragen ook zo maar grofweg duizend euro per maand. BTW erbij. Wat men nog wel eens vergeet: Drones maken in NL met name tussen maart en september mooie plaatjes. Al met al moet je in de zomermaanden tenminste 12 duizend euro incl. btw omzetten per maand om een modaal jaarsalaris voor 1 persoon over te kunnen houden. Ik denk dat een hele actieveling zes klussen per maand krijgt en hij moet daar dus twee duizend euro per stuk voor vragen. Het moge duidelijk zijn dat er niet veel van die klussen in de rondte zwerven (zeker geen paar honderd per week om alle ROC-light'ers van een belegde boterham te kunnen voorzien). Het goede nieuws: Als je in de winter ski leraar bent dan kan het ook uit voor duizend euro per drone klus :)

Bovenstaande leidt ertoe dat er veel ROC-Light piloten zijn die af en toe "zwart" in de rondte vliegen, naast een baan of uitkering. De zwart-vliegers drukken de prijzen zodat de "witte" ROC-Light vliegers het vaak niet redden en de drone na een tijdje aan de wilgen moeten hangen. De klanten voor een luchtfoto per drone willen tegenwoordig ook niet meer dan een paar honderd euro per drone klus betalen.

Wie verdient er dan wel wat aan drones? Drone makers zoals DJI, Yuneec en 3D robotics verdienen lekker. De rest van de drone makers heeft het zwaar. Drone webshops/handelaren verdienen 10-15% (80-100 euro) op een middenklasse drone en dan moet je nog best wel veel van die drones van verkopen wil je daar een salaris aan over kunnen houden. Ik denk dat de helft van de consumer drones via Mediamarkt/Conrad e.d. wordt verkocht en de andere helft via de RC (web)shops. De twee grote drone WA verzekeraars lachen zich een deuk; zij toucheren samen jaarlijks een half miljoen van de zakelijke drone vliegers voor alleen een basis WA (ik vermoed dat ze zelden iets uit hoeven te keren). De overheid verdient zelf weliswaar niets maar incasseert wel een paar miljoen aan leges voor drones (daar kunnen dan weer een stuk of 20 ambtenaren goed van leven; zij verdienen 2 keer modaal <grinnek>).

Om een lang verhaal kort te maken: Bezint eer ge begint. Een IJskraampje op het strand is waarschijnlijk lucratiever als een drone firma.
 
  • Leuk
Waarderingen: Marcel en wdejager
Zoals in veel zaken die makkelijk bereikbaar zijn is het gebruik van drones niet (meer) uniek, en lijkt het me moeilijk om er je brood mee te verdienen.
Alleen als je zeer gespecialiseerd kan zijn door specifieke apparatuur en je een markt daarvoor weet aan te boren, zou je kunnen overleven.
Maar ik heb meer vertrouwen in beurskoersen dan in theoretische beschouwingen over terugverdientijd van een drone.
Ik beschouw het als een aanvulling op m'n foto- en filmhobby en de regelgeving is beperkend maar mee te leven.
De kosten zijn hoog en zelden terug te verdienen.
Ik hou het als hobby en neem voor lief dat niet alles kan van wat je wilt tov een prof.


Sent from my Moto G (4) using Dronepilots.nl mobile app
 
  • Leuk
Waarderingen: Jeroen van Craaikamp