Filmen en vervolgen personen blurren toegestaan? - AVG

Reserveer de 4e editie van 'Dronefotografie'

Charice

New Member
Lid geworden
12 jan 2021
Berichten
11
Waarderingsscore
2
Punten
3
Leeftijd
40
Locatie
Woerden
Volgens de AVG mag je volgens mij helemaal geen personen filmen. Is het wel toegestaan om omstanders die toevallig in je video lopen te blurren om problemen met AVG te voorkomen? Doel is om video met geblurde personen online te zetten.

Dus eigenlijk vrij filmen om vervolgens personen uit je video te halen.
 
Je mag personen filmen in de openbare ruimte. Wat niet mag is zonder toestemming van die personen hen herkenbaar publiceren.
Dus personen onherkenbaar maken volstaat.
Personen die je met je drone filmt en dusdanig klein zijn of door de motion blur onherkenbaar zijn krijg je in de praktijk dus ook geen problemen mee.
 
Als particulier heb je weinig met de avg te maken. Enkel als je gaat publiceren moet je officieel toestemming vragen. Commercieel gezien is dit dus wel een dingetje
Quote uit lesstof A1/A3 mbt privacy
Particulieren

De Europese privacywetgeving geldt niet voor particulieren. Je mag dus foto’s van anderen in publieke ruimtes maken en er mogen foto’s van jou gemaakt worden en online worden gezet. Stiekem fotograferen of filmen in niet-publieke ruimtes is natuurlijk niet toegestaan. Mocht iemand het niet eens zijn met een foto die online is gezet, dan kan diegene zich beroepen op het portretrecht. Wanneer de afgebeelde persoon een ‘redelijk belang’ heeft (vaak privacybelang), kan deze hiertegen in beroep gaan. Daarbij kan het bijvoorbeeld gaan om twee mensen die als stelletje zijn gefotografeerd, terwijl zij dat niet zijn. Ook kan er een financieel belang zijn, bijvoorbeeld dat er met de foto geld wordt verdiend. Of dit belang opweegt tegen het belang van de publicatie, wordt door de rechter beslist. Als een foto in opdracht is gemaakt, moet er altijd toestemming worden verkregen om de foto te publiceren.