Dus ik mag 1 januari midden in de nacht het vuurwerk filmen?

Reserveer de 4e editie van 'Dronefotografie'

Higgie

Active Member
Lid geworden
20 jul 2020
Berichten
136
Waarderingsscore
54
Punten
28
Locatie
Waalwijk
Nachtvluchten en maximale afstanden

Een andere opmerkelijk wijziging is dat het ‘s nachts vliegen met drones volgens de EU regelgeving wordt toegestaan en dat de hoogtelimiet waar ROC-light vliegers nu nog mee te maken hebben komt te vervallen: voor iedereen gaat een maximale vlieghoogte van 120 meter gelden (binnen een straal van 50 meter rond objecten die hoger zijn dan 105 meter mag er zelfs hoger worden gevlogen, tot 15 meter boven het hoogste punt).
Bron:
De aankomende EU drone-regelgeving uitgelegd - Skytools

Ik stijg op even na twaalf uur vanuit m'n tuin in m'n woonwijk naar dertig meter met m'n mini, -deze zie ik dan prima, ook 's nachts-.
Ik film het vuurwerk dat gegarandeerd illegaal afgestoken wordt, en ik land weer in m'n tuin.
Het enige wat ik doe is naar ca. dertig meter gaan, een paar rondjes om de as draaien en weer landen....

Dit mag. Toch? (vuurwerk afsteken niet, maar dat deed ik toch al nooit.)
 
Nee, je mag geen vuurwerk filmen, want vuurwerk is deze jaarwisseling verboden.

Maar serieus, naar wat ik gelezen/gezien heb is de wettelijke regel voor het Nederlandse luchtruim ("geen vluchten buiten daglichtperiode zonder gecertificeerde piloot en benodigde apparatuur aan boord" of woorden van die strekking?) nog niet veranderd en moet dat ook volledig losstaand van de nieuwe Europese droneregels en de invoering ervan.

Dus dan zou je vooralsnog in heel Nederland nog steeds alleen met drones mogen vliegen tussen zonsop- en zonsondergang, en dus totaal niet tussen zonsonder- en zonsopgang ofwel "in het donker". Als iemand weet of dit veranderd is (of gaat worden) dan hoor ik het ook graag.
 
Laatst bewerkt:
Dat zou juist de mooie uitbreiding zijn :-(. Maar in ieder geval kunnen we wel met wat minder problemen in België vliegen, daar kan je tot nu toe ongeveer nergens vliegen (legaal dan) heb ik altijd begrepen
 
Ik weet niet hoor, maar ik denk dat de beelden ook behoorlijk tegen gaan vallen. Om vuurwerk te filmen heb je volgens mij een behoorlijke camera nodig (grote beeldsensor, grote lens) en schiet het cameraatje onder je drone flink te kort. Of je moet wel heel dicht bij het vuurwerk vliegen.
 
Met een 1 inch sensor en de best kleine lens van de Autel ziet het er prima uit in die video. Maar de sensor van de Mavic Mini is kleiner, dat wordt krap aan vrees ik.
 
Da's het bewijs :)

Lees mijn reactie hier net voor nog even. ;)
En ik weet dit overigens ook uit ervaring. Ik heb een Canon (hand-)camera met een 1 inch sensor. Waar bij het donker worden de telefoon-fotgraven het op moeten geven, kan ik nog goed foto's maken.
 
Ik heb geen mini maar een Mavic Pro en Phantom 4 Pro. Dus geen issues :)
Voor jou niet, maar Higgie stelde de vraag. En hij geeft aan dat hij met een Mini wilde gaan filmen, vandaar mijn bedenking.
 
  • Leuk
Waarderingen: Stickybit
Gezien het grote contrast in dit soort beelden maakt de kamera en of lensgroote niet veel uit kijk maar naar een stukje Mini Footage. Ziet er ook keurig uit:

 
Gezien het grote contrast in dit soort beelden maakt de kamera en of lensgroote niet veel uit kijk maar naar een stukje Mini Footage.

Dit ziet er best goed uit inderdaad.
 
Als je nog wat dichterbij gaat filmen is het nog beter. Deze idioot vliegt 'in' het vuurwerk met z'n Mini.

 
Er is hier wat onduidelijkheid over. Bronnen binnen het ministerie zeggen dat nachtvliegen met drones na 31 december nog steeds niet is toegestaan, ik ben nog aan het uitzoekenhoe het nu precies zit.
Heb je hier al wat meer over kunnen vinden? Ik heb namelijk in de Staatscourant gelezen dat de regel voor modelvliegen hierop zou blijven gelden, maar voor drones de Europese regels gehanteerd zouden worden. Maar dit was meer door alle kleine letters te lezen en echt te letten op wat er wel en niet benoemd wordt.
Letterlijk terug lezen of het toegestaan is kun je niet.
 
Heb je hier al wat meer over kunnen vinden? Ik heb namelijk in de Staatscourant gelezen dat de regel voor modelvliegen hierop zou blijven gelden, maar voor drones de Europese regels gehanteerd zouden worden. Maar dit was meer door alle kleine letters te lezen en echt te letten op wat er wel en niet benoemd wordt.
Letterlijk terug lezen of het toegestaan is kun je niet.
Ik heb o.a. contact gehad met de luchtvaartpolitie. Die zeggen er het volgende over:

"Artikel 18 besluit luchtverkeer is inderdaad van toepassing, dus in Nederland mag je in de open categorie niet vliegen met een drone. Op de website van de rijksoverheid gaan ze hier wat over schrijven zodat de informatieverstrekking duidelijker is."
 
  • Leuk
Waarderingen: peSHIr
En dan in meer detail, ze hebben het hier over dat je alleen tijdens de daglichtperiode mag vliegen. Wat is de daglichtperiode in Nederland?

daglichtperiode: het gedeelte van het etmaal tussen vijftien minuten voor zonsopgang en vijftien minuten na zonsondergang zoals geldt voor de positie 52°00' N en 05°00' O op zeeniveau;

Ofwel, in december rond de "kortste dag" heb je nog best mooie donkere beelden een kwartier naar zonsondergang. In de zomer voelt dat vaak wat vreemd..